Музеи за играчки по света, които може да посетитe

Днес повечето музеи обръщат внимание на децата, но има и специални, където и попорастналите с радост се връщат в детството. Все повече музеи са посветени на индустрията на детските играчки и интересното е, че началото на всички е поставено от частни колекционери.

Музей на играчките в Пражкия замък.

Освен класически дървени и тенекиени играчки, кукли с дрехи, гардероби, къщи, роботи, каляски, колички, влакове, самолети… музеят разполага и с ценна колекция от ветропоказателни въртележки. Всичко с внимание и към най-малкия детайл.

Музей на играчките и механизираните кукли във Верду, Испания

Той се намира в стара фамилна сграда, построена през XV век. На три етажа са експонирани над 1000 механизирани кукли, панаирджийски атракции, велосипеди, тротинетки, игрални маси, афиши и други.

Музеят на играчките в Брюксел

Началото му е поставено от частна колекция, първоначално обикаляла като временна изложба на различни места. Открит е официално в своя сграда през 1990 г. и фондът му разполага с хиляди играчки, игри, сглобяеми къщи и пъзели, модели на кораби, самолети и влакове, колички, фигурки на животни и много други, експонирани в 160 витрини. Всяка първа неделя от месеца работи безплатно.

35025_650_

Музеят на играчките в Колмар, Франция

Той е посветен на играчките и влакчетата. В основата стои частната колекция на художника Жорж Тренко, открита в началото на 90-те години. Общината в Колмар решава да създаде музей на играчките, като за целта е използвана сградата на някогашно кино.

Музeят на Астрид Линдгрен (Юнибакен)

Детски музей, посветен на приказното творчество, разположен на остров Юргорден, Стокхолм. Там се намират и покривът на Карлсон, и домът на Пипи Дългото чорапче. Във всички къщи има истински малки съдове, малки мебели, малки дрехи, които могат да се пипат и дори да се играе с тях.  Най-забележителното нещо е приказният влак, с който се пътешества през всички приказки на Астрид Линдгрен – по релси или по въздух. Това пътуване ще ви запознае с незабравимите герои и техните истории (които могат да бъдат разказани на 12 езика) и ще завърши във Вила Вилекула, където можете да дивеете до насита, да яздите коня на Пипи, да играете в кухнята и какво ли още не.

35033_650_

Куклите в България, Варна

В Кукления театър има Музей на театралната кукла – с над 130 експоната, изготвени по различна технология и с различен стил, като са проследени тенденциите в развитието на българската куклена сценография. Със своя ценностен подход към куклата се отличава и Врачанският музей с експозицията „Кукленият свят на детето от края на ХІХ и началото на ХХ век“ (в двора на Етнографския музей), резултат от дългогодишна изследователска дейност. А в центъра на София  в сграда-паметник на архитектурата над 2000 кукли живеят в Музея на куклите.

Вашият коментар